Kuriosa

Det är inte alla som vet att det finns en Pepparkakans Dag

…som inträffar den 9 december!

Pepparkakor skriver historia

Svenske astronauten Christer Fuglesang bjöd på pepparkakor, när han år 2006 som förste svensk i rymden var ombord på rymdfärjan Discovery.

Det första dokumenterande ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet när nedskrivna kostnader för inköp av råvaror tydligt anger att man bakade pepparkakor till bröllopet mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur.

Ännu på 1500-talet importerades pepparkakor, Gustav Vasa skriver till Germund Svensson om ett skepp som förlist vid södra Öland och blivit helt sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blivit fördärvad.


Kung Hans pepparkaksmedicin

Den moderna pepparkakan har ärvt sitt namn från 1500-talets föregångare från Basel och Aachen. Vid den tiden var man fascinerad av exotiska kryddor, som de mer bemedlade européerna hade råd med. Peppar var en av de mer lättillgängliga kryddorna, och man trodde att den hade välgörande medicinska egenskaper. Pepparkakorna bakades ofta av nunnor och såldes på apotek som medicin för diverse åkommor.

På 1700-talet konkurrerade socker från Västindien ut de äldre kryddstarka recepten.

Svensk-norsk-danske Kungen Hans, som regerade 1497–1501, blev ordinerad pepparkakor av sin doktor. Anledningen var att kungen ofta var på uselt humör, och det var allmänt känt man blir glad av pepparkakor.

Pepparkakan.com

Vi har levererat pepparkakor till många olika länder

 

När smakar en pepparkaka bäst?

Även om pepparkakor mest förknippas med julen så passar de bra att äta året om, jorden runt – särskilt med företagets eget varumärke på.